Turku Science Park hakee pk-yrityksistä ratkaisuja suuryritysten haasteisiin

|

""

Tänä syksynä käynnistyvä kansainvälinen projekti etsii suuremmista yrityksistä ja organisaatioista haasteita, joihin pienemmät yritykset voivat tarjota ratkaisuja. Tavoitteena on synnyttää uusia innovatiivisia tuote- ja palveluinnovaatioita, joista lupaavimmille tarjolla on myös pilotointirahoitusta.

Turku Science Park Oy ja 10 muuta innovaatioiden kehitystyöhön perehtynyttä eurooppalaista toimijaa on saanut EU:lta rahoituksen Urban Tech -hankkeelle. Syyskuun alusta käynnistynyt hanke etsii ratkaisuja isojen yritysten ja organisaatioiden haasteisiin, jotka liittyvät terveydenhuollon, vihreän teknologian tai älykkäiden kaupunkiratkaisujen teemoihin.

""

– Olemme saadusta rahoituspäätöksestä innoissamme. Kolmivuotinen hanke tarjoaa meille loistavan mahdollisuuden tuoda yhteen pieniä ja isoja yrityksiä. Toimintamalli on meille aiemmista palveluistamme tuttu, kertoo projektipäällikkönä toimiva kasvuvalmentaja Sofia Pihlava Turku Science Park Oy:stä.

Uutta hankkeessa on siihen sisältyvä mahdollisuus saada rahoitusta lupaavimmille yhteistyöhankkeille.

– Kaikille pk-yrityksille tarjolla on asiantuntijoidemme apua mm. uudelle toimialalle laajentamiseen ja kansainvälistymiseen. Kaikki yritykset saavat myös ohjausta esimerkiksi erilaisten rahoitusinstrumenttien hyödyntämiseen. Kaikkein vaikuttavimpien yhteistyökuvioiden pilotointiin luvassa on myös hankkeen omaa rahoitusta, näillä näkymin 10 000 ja 40 000 euron arvoisina tukina. Rahoitusmahdollisuus edesauttaa yhteistyön nopeampaa käynnistämistä, Pihlava jatkaa.

Alkavan syksyn aikana kartoitetaan isoilta toimijoilta löytyviä haasteita, joihin ratkaisuja aletaan etsiä ensi keväänä. Yritysten yhteiset pilotit käynnistyvät näillä näkymin vuoden kuluttua. Rahoitusta piloteille on varattu kaksi miljoonaa euroa, ja sen jakamisesta vastaavat Turku Science Park ja sen 10 hankekumppania Virosta, Ruotsista, Liettuasta, Puolasta, Saksasta, Itävallasta, Sloveniasta ja Portugalista.

Kattoteemoiksi on kansainvälisessä yhteistyössä nimetty Healthtech, Greentech sekä Smart City. Pihlavan mukaan niiden alle mahtuu paljon erilaisia ideoita ja tekemisiä.

– Koemme, että teemojemme alle mahtuu yrityksiltä hyvin monenlaisia haasteita ja tarpeita. Ilmastonmuutokseen, hyvinvointiin ja älykkäisiin ratkaisuihin liittyvät kysymykset ovat tänä päivänä lähes toimialasta riippumatta toimintaa läpileikkaavia kysymyksiä. 

Urban Tech -hanketta toteutetaan Suomen Turku Science Park Oy:n ohella Virossa, Ruotsissa, Latviassa, Puolassa, Saksassa, Itävallassa, Sloveniassa ja Portugalissa. Kokonaisbudjetti on 4,97 miljoonaa euroa, josta pk-yrityksille myönnettävää pilotointirahaa on kaksi miljoonaa euroa. Tarkempi hankekuvaus tästä linkistä.