Therapeutica Borealis Oy:n Covid-19 -lääkkeen USPTO-patentti varmistui

|

""
  • Turkulaisen lääkeinnovaatioyhtiön patentti USA:ssa on varmistunut
  • Yhtiö hakee nyt aktiivisesti kansainvälistä yhteistyökumppania
  • Nenäsumutteella vaikutetaan nenän limakalvojen toimintaan viruksen yrittäessä monistua elimistössä

Turussa toimivan lääkeinnovaatioyhtiö Therapeutica Borealis Oy:n Covid-19 -lääkkeelle on myönnetty Yhdysvaltain patenttitoimiston (USPTO:n) patentti. Yhtiö kertoi aiemmin tässä kuussa patenttihakemuksen saamasta hyväksynnästä, jonka perusteella lopullista patenttia osattiin odottaa toukokuun aikana.

""
Uusi lääke otetaan nenäsumutteena.

”Lopullinen hyväksyntä on meille tärkeä virstanpylväs. Seuraava tavoitteemme on löytää yhteistyökumppaniksi vakiintunut, kansainvälinen lääkealan toimija, jonka resurssit mahdollistaisivat lääkkeen saamisen markkinoille,” sanoo yksi lääkkeen keksijöistä ja Therapeutica Borealis Oy:n perustajista, professori Kalervo Väänänen.

Lääkkeen muut keksijät sekä Therapeutica Borealiksen perustajat ovat dosentti Lauri Kangas ja psykologi Matti Rihko. Keksinnön ideana on nenäsumute, joka vaikuttaa kolmella tavalla nenän limakalvojen solujen toimintaan ehkäisten ja heikentäen viruksen kykyä tunkeutua elimistöön ja monistua. Näin voidaan ennaltaehkäistä sairastumista ja pienentää riskiä sairastua vakavasti.

”Pandemian taltuttaminen vaatii luultavasti rokotteen lisäksi ennaltaehkäisevän tai taudin varhaisessa vaiheessa vaikuttavan lääkkeen. Keksintö auttaa lisäksi erityisesti tilanteessa, jossa rokotekattavuus uhkaa jäädä laumasuojaa ajatellen liian matalaksi,” Kalervo Väänänen sanoo.

Uudessa lääkkeessä käytettävät vaikuttavat aineet (aprotiniini, hydroksiklorokiini ja ivermektiini) ovat tunnettuja ja laajalti käytössä olevia lääkkeitä, mutta tässä keksinnössä niitä käytetään uudella tavalla ja kohdennetusti ylähengitysteiden limakalvolla. Kohdennettuna tarvittava lääkemäärä voidaan pitää alhaisempana, mikä tekee hoidosta turvallisemman ja tehokkaamman.

Patentin saaneen keksinnön tieteellinen perusta on estää viruksen monistumista ylähengitysteiden limakalvolla kolmella eri tavalla. Proteaasi-inhibiittoreiden avulla estetään viruksen tarttuminen solun pintaan ja pääsy nenän limakalvoa verhoaviin soluihin. Solunsisäisten happamien tilojen neutraloinnilla voidaan estää niin viruksen pääsyä ulos endosomeista kuin virusproteiinien muokkausta valmiiseen muotoon solun Golgin laitteessa. Uusi lääke on kehitetty vaikuttamaan solujen toimintaan kolmella eri tavalla, joten se tehoaa todennäköisesti myös SARS-CoV-2 eri mutaatioihin sekä muihin vaipallisiin viruksiin, jotka tarttuvat ihmiseen nenän limakalvojen kautta.