Pohjois-Euroopan ensimmäinen poistotekstiilien kiertotalouslaitos aloitti Paimiossa

""

Paimion Green Field Hubin alueella avattu poistotekstiilien kiertotalouslaitos on valmis aloittamaan tekstiilin jalostamisen laadukkaaksi kierrätysraaka-aineeksi. Laitoksessa toimivat saman katon alla yritysten poistotekstiiliä käsittelevä Rester Oy ja kotitalouksien poistotekstiiliä käsittelevä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH).

Green Field Hubin alueella toimintaansa käynnistävä, Pohjois-Euroopan ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti kierrätyskuiduksi jalostava poistotekstiilien kiertotalouslaitos aloitti toimintansa Varsinais-Suomessa Paimiossa. Laitos perustuu yhteistyölle, jonka avulla sekä yritysten että kotitalouksien poistotekstiili saadaan hyödynnettyä tehokkaasti. Se ottaa alalla suuren askeleen ja edistää merkittävästi tekstiilin käsittelyn ja uusiokäytön haasteiden ratkaisemista.

""
Paimion poistotekstiilin kiertotalouslaitoksen avajaisissa 2.11.2021 maljan nostivat LSJH:n tj. Jukka Heikkilä, ympäristöministeri Krista Mikkonen ja Rester Oy:n tj. Outi Luukko.

Laitoksessa yritysten poistotekstiilejä uudelleen käytettäväksi kuiduksi valmistaa Rester Oy, jonka tavoitteena on rakentaa kansainvälisesti merkittävä ratkaisumalli yritysten tekstiilien kierrättämiseksi.

–  Ympäristökysymysten ja EU:ssa tapahtuvan regulaation kiristymisen myötä on tuottajien intressi siirtyä laajalti kierrätysmateriaalien käyttöön kasvanut. Yhteistyökumppaneiden kanssa tapahtuvan aktiivisen yhteistyön myötä voimme välittömästi vaikuttaa materiaalien kiertotalousasteeseen. On palkitsevaa olla mukana hyödyntämässä aiemmin jätteeksi luokiteltua materiaalia uudelleen laadukkaana raaka-aineena. Tätä on valmisteltu vuosia, on hienoa saada työt konkreettisesti käyntiin, Resterin toimitusjohtaja Outi Luukko sanoo.

Laitoksen toisella linjastolla toimii Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH), joka tarjoaa kotimaisen käsittelyratkaisun Suomen kotitalouksilta kerätylle poistotekstiilille jalostamalla siitä kierrätyskuitua.

– LSJH:n tavoitteena on ratkaista kotitalouksien tekstiilinkierrätys Suomessa. Olemme keränneet ja lajitelleet asukkaiden poistotekstiiliä vuodesta 2015 ja selvittäneet poistotekstiilin kierrätyksen ja jalostuksen mahdollisuuksia lukuisten hankkeiden kautta pian kymmenen vuoden ajan. On upeaa päästä vihdoin jalostamaan kuluttajapoistotekstiilistä vastuullisen tekstiiliteollisuuden uutta raaka-ainetta, LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä toteaa.

Laitoksen linjastot pystyvät käsittelemään yhteensä 10 prosenttia Suomen vuosittaisesta tekstiilijätemäärästä. Poistotekstiilistä valmistuu kierrätysraaka-ainetta, joka on jo löytänyt tiensä moniin tuotteisiin. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita sekä komposiitteja. Kuidulle haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita.

– Kuidun mahdollisuudet ovat rajattomat ja kutsummekin kaikki jatkokäytöstä kiinnostuneet yritykset tutustumaan materiaaliin ja sen jalostusmahdollisuuksiin, Outi Luukko ja Jukka Heikkilä kannustavat.

""
Paimiossa voidaan käsitellä yhteensä 10 prosenttia Suomen vuosittaisesta tekstiilijätemäärästä. Kuva: Jussi Vierimaa.

Green Field Hubin rakentuminen Paimioon mahdollistaa alan liiketoiminnan kasvun, TKI-yhteistyön, uusien työpaikkojen syntymisen ja laajan yhteistyön poistotekstiilin kiertotaloudessa – sekä Suomessa että kansainvälisesti. Green Field Hub tarjoaa yrityksille tilaisuuden päästä mukaan miljardien kiertotalousmarkkinoille.

– Syvällinen yhteistyö Resterin ja LSJH:n kanssa on inspiroinut Paimion Kehitys Oy:tä kehittämään yrityksille uuden Paimion kiertotalouskampus -palvelumallin, Paimion Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Mika Ingi vinkkaa.

Paimion poistotekstiilin kiertotalouslaitoksen avajaisia vietettiin tiistaina 2. marraskuuta.