Turkulainen Therapeutica Borealis on saanut USA:ssa hyväksynnän patentille, joka koskee hammastahna-suuvesi-yhdistelmän käyttöä Covid-19 ennaltaehkäisyyn. Patentti perustuu elimistön oman kemiallisen puolustusmekanismin vahvistamiseen eikä se sisällä varsinaisia lääkemolekyylejä.
Patentissa suuontelon limakalvon pinnalle saadaan syntymään kehon omaa puolustusainetta hypotiosyaniittia ja heikosti emäksinen ympäristö, jotka yhdessä luovat nopean kemiallisen puolustuksen viruksen ehkäisyyn. Patentissa hyödynnetään yleisesti elintarviketeollisuudessa käytettyjen aineiden lyhytkestoista yhteisvaikutusta. Hypotiosyaniitti ehkäisee viruksen piikkiproteiinien kykyä tarttua reseptoreihin muuttamalla niiden kolmeulotteista rakennetta. Jos ajateltaisiin reseptorin olevan lukko ja piikkiproteiinin avain, rikotaan avaimen rakennetta, ettei se sovi lukkoon. Tuotetta voidaan käyttää tavallisen hammastahnan ja suuveden tavoin ja sen ennakoidaan tulevan markkinoille vuoden 2022 aikana.
Patentoitu hammastahna-suuvesi -yhdistelmä mahdollistaa ihmisille helpon ja edullisen keinon toimia, ja kasvomaskien tavoin ihmiset voivat käyttää sitä itsenäisesti. Yhteiskunnan kestävyyden kannalta tehohoitopaikkojen riittävyyden ohella keskeiseksi huoleksi on äskettäin noussut lievemmin sairastuneiden suuret sairauspoissaolot, millä on merkittävä haitallinen vaikutus yhteiskunnan keskeisiin toimintoihin. Rokotusten ja lääkkeiden ohella on tarvetta edullisiin matalan kynnyksen ratkaisuihin, jotka ovat myös nopeasti otettavissa laajalti ja vapaaehtoisesti käyttöön.
Kalervo Väänänen, professori, hallituksen puheenjohtaja, Therapeutica Borealis Oy:
”Epidemia uhkaa ihmisten terveyttä ja haittaa yhteiskuntien toimivuutta luultavasti vielä pitkään ja tarvitaan laaja valikoima keinoja sen torjumiseen. Therapeutica Borealis pyrkii tuomaan patentoidun keksinnön markkinoille Suomessa tänä vuonna ja kaupallistamisen etenemisestä tiedotetaan myöhemmin erikseen. ”
Therapeutica Borealis korostaa, että mikään lääkkeellinen tai ei-lääkkeellinen hoito ei korvaa rokotuksia koronan torjunnassa.
Näyttö seudun huippuosaamisesta
Niko Kyynäräinen, hallituksen puheenjohtaja, Turun seudun kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:
”Funktionaalista hammastahna-suuvettä voidaan pitää uusimpana tulokkaana turkulaisten funktionaalisten tuotteiden pitkään sarjaan koivusokerin ja kasvistanoliesterin seuraajana. Turun seudulle on määrätietoisen yhteistyön myötä rakentunut ekosysteemi, jossa yliopistojen, yritysten ja kaupungin aktiivinen vuorovaikutus tuottaa uusia innovaatioita globaalien ongelmien ratkaisemiseksi.”
Turun seutu vastaa 75 prosentista Suomen lääkeviennistä ja alueella toimii puolet Suomen lääke- ja diagnostiikkateollisuudesta. Suomalaisista markkinoille tuoduista 22 lääkkeestä 21 on kehitetty Turussa.
Therapeutica Borealis on Turussa sijaitseva lääkeinnovaatioyhtiö, jonka perustajat ovat professori Kalervo Väänänen, dosentti Lauri Kangas ja psykologi Matti Rihko. Yhtiö sai keväällä 2021 USA:ssa patentin nenäsumutteena käytettävään lääkkeeseen Covid-19 ennaltaehkäisyyn ja varhaisvaiheen hoitoon. Nenäsumutelääkkeen osalta prosessi keksinnön maailmanlaajuisen patentoinnin ja pre-kliinisten tutkimusten osalta jatkuu.
Tieteellistä taustaa
Immuunipuolustuksen lisäksi elimistö taistelee mikrobeja vastaan myös kemiallisen puolustuksen (eli ns. innate immunity) keinoin. Tämän puolustusjärjestelmän eräs keskeinen reaktio on laktoperoksidaasi entsyymin katalysoima tiosyanaatin hapettuminen vetyperoksidin avulla hypotiosyaniitiksi. Se on reaktiivinen yhdiste, joka reagoi aktiivisesti rikkiä sisältävien aminohappojen kanssa. Useimpien vaipallisten virusten pintaproteiineissa on useita rikkiä sisältäviä aminohappoja. Niiden kanssa reagoidessaan hypotiosyaniitti muuttaa pintaproteiinien kolmiulotteista rakennetta ja tällä tavoin häiritsee virusten tarttumista solun pinnalla oleviin tarttumisproteiineihin. Esimerkiksi Sars-CoV-2 viruksen pintaproteiinissa eli piikkiproteiinissa on yli kymmenen rikkiä sisältävää aminohappoa.
Elimistö saa tiosyanaattia tavanomaisesta kasvipohjaisesta ravinnosta kuten porkkanasta, kaalista, tattarista, cashew-pähkinöistä jne. Ravinnossa tiosyanaatti on sidottuna isompiin molekyyleihin, joista elimistö vapauttaa sen käyttöönsä. Elimistön nesteissä, esimerkiksi syljessä, edellä mainittu laktoperoksidaasi-entsyymi tuottaa vetyperoksidia, joka puolestaan hapettaa tiosyanaatin aktiiviseksi hypotiosyaniitiksi. Tiosyanaatti ja vetyperoksidi ovat yleisesti elintarviketeollisuudessa käytettyjä aineita, esimerkiksi meijeriteollisuus käyttää tiosyanaattia maitovalmisteiden säilyvyyden parantamiseen.
Tiosyanaatti-hammastahnan avulla suuhun saadaan hetkellisesti lisääntynyt pitoisuus tiosyanaattia, joka seuraavassa vaiheessa hapetaan suuveden sisältämällä laimealla vetyperoksidihuuhtelulla. Lyhytaikainen tiosyanaatin ja vetyperoksidin käyttö mahdollistaa ohimenevän ja nopean kemiallisen puolustuksen vahvistamisen tuottamalla hypotiosyaniittia ilman entsymaattista reaktiota. Reaktio saadaan hammastahnan ja suuveden käytöllä vaikuttamaan suuontelon limakalvon pinnalla, jonka kautta Sars-CoV-2 virus pyrkii tunkeutumaan elimistöön.