Elokuussa Turku on jälleen politiikan, talouden ja tieteen keskus

|

""

Eurooppa-foorumin 2021 ohjelma on julkistettu. Turussa 25.–27. elokuuta neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman keskusteluissa korostuvat tänä vuonna EU:n ja Suomen muutos. Puhujiksi Turkuun saapuu muun muassa ministereitä, europarlamentaarikkoja sekä tieteen, talouden ja politiikan huippuasiantuntijoita.

Eurooppa-foorumi järjestetään hybriditapahtumana Turussa elokuun viimeisellä viikolla 25.–27.8.2021. Suuri yleisö pääsee osallistumaan tapahtumaan verkon välityksellä. Paikan päällä tilaisuuteen osallistuminen perustuu kutsumenettelyyn, jonka mukaisesti järjestävät organisaatiot kutsuvat pääosan yleisöstä. Lähiosallistumista pyritään laajentamaan mahdollisuuksien mukaan huomioiden elokuun koronatilanne.

""
Eurooppa-foorumin paneelikeskustelua vuoden 2020 tapahtumassa.

– Eurooppa-foorumin ohjelma on ennen näkemättömän mielenkiintoinen, kun kaikkien tärkeimpien EU-vaikuttajien läsnäolo on varmistunut. Nyt kun EU:n elpymispaketti on hyväksytty kaikkien jäsenmaiden parlamenteissa, alkavat keskustelut varojen käytöstä. Myös Suomen sisäinen poliittinen jännite tiivistyy, kun kunnallisvaalit on käyty. Politiikan syyslukukausi alkaa tänäkin vuonna Turusta Suomen pääministerin Sanna Marinin johdolla, kertoo tapahtumaa järjestävän Eurooppa-Foorumi Turussa ry:n puheenjohtaja, työelämäprofessori Anders Blom.

Eurooppa-foorumin tapahtumajärjestelyissä noudatetaan voimassa olevia viranomaisohjeita koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Tunnustuksena vastuullisesta tapahtumajärjestämisestä Eurooppa-foorumille on myönnetty Clean & Safe Turku -merkki.

Tarve Eurooppa-keskustelulle kasvanut

EU:n elpymispaketin ympärillä käyty puhe osoitti, että tarve moniarvoiselle ja eri näkemykset yhteen kokoavalle Eurooppa-keskustelulle on polttava.

– Euroopan tulevaisuuden kannalta keskeisiä aiheita on monia: EU:n onnistuminen koronaviruksen hoidossa, Saksan ja Ranskan tulevat vaalit, Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, euroalueen talouskehitys, elpymispaketin vaikutukset, erilaiset näkemykset integraation tulevaisuudesta, vain muutamia mainitakseni, kuvailee Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Eurooppa-foorumi on valtakunnallinen kansalaisjärjestöjen ja julkisen vallan yhteistyöstä syntyvä keskustelufoorumi. Tänä vuonna puheenvuoroissa nousevat esille muun muassa informaatiosodankäynti ja talousnäkökulmat.

– Eurooppa-foorumi tarjoaa tänä vuonna paljon mielenkiintoista ohjelmaa myös alueen yrityksille. EU:n elvytyspolitiikka ja siitä syntyvät konkreettiset hankkeet sekä liikennepolitiikka kiinnostavat erityisesti. Alueellamme on paljon vientiyrityksiä, joille EU on tärkeä markkina- ja kumppanuusalue. Meillä on vireillä useita infra- ja investointihankkeita, jotka edistävät osaltaan vihreää siirtymää ja voivat toivottavasti olla myös EU:n rahoituksen piirissä, sanoo Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

Eurooppa-foorumissa on mukana tänä vuonna noin 40 erillistä järjestäjää yli 30 ohjelmaosuudessa.

Keskiviikkona 25.8. Tiedepäivä

Eurooppa-foorumin tiedepäivän ohjelmaosuuksissa käydään Turun yliopiston ja Åbo Akademin johdolla keskusteluja muun muassa tekoälystä, rokotteista ja infokuplista. Keskustelemassa ovat professori Tapio Salakoski, yliopettaja Elina Kontio, professori Johan Lilius, yliopistonlehtori Anna-Greta Nyström, apulaisprofessori Mika Viljanen, vararehtori Mikael Lindfeldt, tohtorikoulutettava Kristiina Makkonen, dosentti Anna Soveri, tutkimusassistentti Rasmus Sirén, professori Kim Strandberg ja lääkäri, professori Juhani Knuuti.

Yliopistojen seminaarissa ”Informaatiovaikuttaminen ja Eurooppa” on kolme teemaa. Informaatiovaikuttamisesta pääpuheenvuoron käyttää VTT, dosentti Erkki Tuomioja ja häntä kommentoivat mm. Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen, Sitran johtaja Veera Heinonen, OTT Johanna Friman ja Edunvalvontafoorumin puheenjohtaja Tuomo Yli-Huttula. Suomalaisen Eurooppa-keskustelun laadusta ja suunnasta keskustellaan Päätoimittajien yhdistyksen myötävaikutuksella. Keskustelijoina ovat mm. STT:n päätoimittaja Minna Holopainen, Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi, Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Erja Yläjärvi, YLE:n uutisten päätoimittaja Jouko Jokinen sekä Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio. Lisäksi seminaarissa on esillä HX-hanke erillisteemana.

Turun Eurooppanuoret ry:n järjestämässä ohjelmassa sosiaalisen median roolia pohtivat diversiteettikonsultti ja vaikuttaja Fatima Verwijnen, Facebookin EU-suhteista vastaava johtaja Aura Salla sekä julkisen hallinnon kehittämiseen erikoistunut konsultti Silva Mertsola.

Varsinais-Suomen liiton ohjelmaosuudessa puheenaiheena on aluekehityksen tulevaisuus. Tilaisuudessa keskustelevat aluetutkija Timo Aro, Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen ja maakuntajohtaja Markus Hirvonen.

Torstaina 26.8. Talouspäivä

Ohjelmassa on muun muassa suuri Eurokeskustelu, liikennepolitiikan seminaari ja Turun ilmastofoorumi. Talouspäivän keynote-puheenvuoron saapuu pitämään Euroopan komission pääsihteeri Ilze Juhansone. Tervehdyksensä foorumiin tuovat myös eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sekä Ranskan ja Saksan Eurooppa-asioiden ministerit.

Kilpailukykyä ja kauppaa -teemaiseen suureen paneelikeskusteluun osallistuvat tämän jälkeen Juhansonen lisäksi Bayerin toimitusjohtaja Miriam Holstein, Nordean maajohtaja Ari Kaperi, ABB Oy Finland’in toimitusjohtaja Pekka Tiitinen sekä valtiovarainministeriön valtiosihteeri, kansliapäällikkö Juha Majanen.

""
Vesa Vihriälä on yksi Eurooppa-foorumin Talouspäivän puhujista.

Autonomisen laivaliikenteen uhkia ja mahdollisuuksia Itämerelle pohtivat panelisteina europarlamentaarikko Henna Virkkunen, viestintäneuvos Anne Miettinen Liikenne- ja viestintäministeriöstä sekä Iiro Lindborg (Vice President, Groke Technologies). Moderaattorina keskustelussa toimii Ulla Tapaninen (Associate Professor in Maritime Transport, Estonian Maritime Academy, Tallinn University of Technology).

Ulkopoliittisen instituutin johdolla käydään läpi, mitä pandemia opettaa Euroopalle. Lavalle nousevat tutkija Johanna Ketola Ulkopoliittisesta instituutista, tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitokselta (BOFIT) ja tohtori Hanna Tiirinki. Moderaattorina tilaisuudessa toimii Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan ja Fingon järjestämässä tilaisuudessa keskustellaan siitä, miten kestävä kehitys saadaan yritystoiminnan keskiöön. Euron tulevaisuudesta ja euron merkityksestä Suomelle puolestaan keskustelevat puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho, MEP Henna Virkkunen sekä tutkijat Antti Ronkainen ja Timo Miettinen.

Perjantaina 27.8. Politiikkapäivä

Politiikkapäivän keskustelun avaavat puheenvuoroillaan pääministeri Sanna Marin ja puoluejohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho.

Ohjelmassa on myös keskustelua vihreästä siirtymästä, digitalisaatiosta ja EU:n globaalista roolista muun muassa EU-komissaari Jutta Urpilaisen johdolla. Euroopan alueiden komitean järjestämässä ohjelmaosuudessa käydään läpi EU:n elvytyspaketin merkitystä ja hyödyntämistä EU:n alueilla ja kunnissa.

Oikeusvaltiokehityksestä Euroopassa ja maailmalla saapuvat keskustelemaan muun muassa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto ja EK:n johtaja Petri Vuorio.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa käydään kansallisesti merkittävää ja monipuolista kansalaiskeskustelua EU:n roolista ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Seminaarin teemana on Euroopan strateginen autonomia, jota pohditaan EU:n Yhdysvallat- ja Kiina-suhteiden sekä puolustusyhteistyön valossa. Keskusteluihin osallistuvat muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto, Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Kai Sauer, Paasikivi-seuran puheenjohtaja ja kansanedustaja Antti Rinne, europarlamentaarikko Laura Huhtasaari, professorit Lauri Paltemaa, Mikael Mattlin ja Juha A. Vuori, Arktisen seuran varapuheenjohtaja Hannele Pokka, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith, Chatham Housesta Dr. Yu Jie, puolustusministeriön ylijohtaja Esa Pulkkinen, Patria Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Panu Routila, Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen sekä Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Perjantain ohjelmistossa ovat myös Satu Hassin johtaman Eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen sekä EU:n ja Venäjän suhteita käsittelevä paneeli puhujinaan poliitikko ja yritysjohtaja Esko Aho, ulkoministeri Pekka Haavisto, komissaari Jutta Urpilainen sekä professori Markku Kangaspuro.

Nuorille suunnattu Minun Eurooppani -luento järjestetään perjantaina yhdessä Erätauko-säätiön kanssa.

Koko Eurooppa-foorumin ohjelma löytyy verkosta: www.europeforum.fi/ohjelma