Business Turun Taksonomiatorstai tarjoaa yrityksille selkeyttä EU:n kestävän rahoituksen luokitteluun

, ,

Business Turun Taksonomiatorstai -webinaarisarja pyörähtää jälleen käyntiin torstaina 6.3.2025. Tämän vuoden aloituswebinaari keskittyy vuoden 2025 EU-taksonomian muutoksiin, yritysten kestävyysraportointivelvollisuuteen ja sen seurantaan. Suosittua Taksonomiatorstaita on järjestetty jo 17 kertaa, vierailevia puhujia on ollut 19 ja osallistujia linjoilla yhteensä toista tuhatta. Tilaisuuksien järjestäjät Ida Forssell-Martikainen ja Reeta Huhtinen kutsuvat lämpimästi EU-taksonomiasta kiinnostuneet myös tämän vuoden webinaareihin kuulolle.

Taksonomiatorstai on Business Turun fasilitoima webinaarisarja, joka lanseerattiin syksyllä 2022. Webinaarit ovat saaneet kiitosta asiantuntevista puheenvuoroista, ajankohtaisuudestaan sekä osallistavasta ilmapiiristä.

– Sarja tarjoaa käytännönläheisiä näkökulmia EU-taksonomian vaikutuksista eri toimialoilla. Taksonomia voi tuntua isolta möröltä, mutta olemme huomanneet, että yhteistyöllä, yhdessä asioista keskustellen ja avaamalla taksonomiaa asiantuntijoiden ja yritysten kokemusten kautta, kuulijat ovat saavuttaneet ymmärrystä ja tukea haasteisiin. Webinaarilla on vakiintunut osallistujakunta, ja joka kerta linjoille liittyy myös uusia kuulijoita, jotka kiitollisena ottavat vastaan lisätietoa aiheesta, erikoisasiantuntija Ida Forssell-Martikainen kommentoi.

Forssell-Martikainen toteaa, että jatkuvuuden kannalta kaikkien yritysten, toimialasta riippumatta, on hyvä ymmärtää taksonomiaa. Tämän vuoksi webinaarit on haluttu pitää avoimina kaikille kiinnostuneille. Webinaarin tallenteet ja materiaalit toimitetaan osallistujille tilaisuuden jälkeen, sillä tiedon jalkauttaminen ja jakaminen koetaan erittäin tärkeäksi.

Taksonomiatorstai – Taksonomia ja yritysvastuu 21.11

Mikä taksonomia?

EU-taksonomia on Euroopan unionin kehittämä kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä, jonka keskiössä on periaate ”Do no significant harm” – Ei merkittävää haittaa. Käytännössä taksonomia on työkalu sijoittajille, yrityksille ja rahoitusmarkkinoille, joka yhdenmukaistaa kestävyyskriteerit, helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä ja luo raamit sille, minkälainen liiketoiminta on ympäristön kannalta kestävää.

EU-taksonomiakriteeristö luotiin vuonna 2018 ohjaamaan rahoitusta kohti kestävämpiä investointeja ja varmistamaan, että talous tukee ympäristötavoitteita. Aluksi painotus oli pääasiassa ilmastotavoitteissa, mutta vuoden 2025 alusta lähtien yritysten on myös raportoitava toiminnastaan muiden ympäristötavoitteiden osalta. Yksi ympäristötavoite ei saa vaarantaa toisen toteutumista. Tämä vaatii yrityksiltä tarkkaa analyysityötä ja järjestelmällistä vastuullisuuskysymysten huomioimista.

– Taksonomiaraportoinnissa ja tiedon keruussa ensisijaisena tavoitteena ei ole saavuttaa niin sanotusti täydellinen pistemäärä, vaan pikemmin tarjota työkalu, jonka avulla yritys voi proaktiivisesti parantaa toimintaansa kohti kestävämpää liiketoimintaa. Raportti luo perustan ja antaa tärkeää tietoa nykytilanteesta. Raportti kannustaa kestävään muutokseen kuvaamalla yritykselle ne alueet, joissa tulee parantaa toimintaa, Forssell-Martikainen muistuttaa.

Vaikka raportointivelvoitteet koskevat tällä hetkellä ensisijaisesti suuria yhtiöitä, ja EU-komission käsittelyssä on muutoksia regulaatioon, taksonomian vaikutukset ulottuvat myös pk-yrityksiin mm. rahoittajien ja toimitusketjujen kautta. EU-taksonomian piiriin kuuluva yritys ei voi raportoida olevansa taksonomian mukainen, jos sen aliurakoitsijat eivät toimi kestävästi.

Kestävyyskysymykset nousevat yhä tärkeämmäksi osaksi myös pienten ja keskisuurten yritysten strategioita ja päätöksentekoa. Taksonomiatorstai-webinaarisarja on yrityksille oiva keino päivittää ajankohtaiset tietonsa taksonomiasta ja sen alati muuttuvasta raportoinnista ja kriteeristöstä.


Taksonomiatorstai – Yritysten raportointivelvollisuus ja sen seuranta 6.3.2025

Tämän vuoden aloituswebinaarissa syvennytään vuoden 2025 EU-taksonomian muutoksiin, yritysten raportointivelvollisuuksiin ja niiden seurantaan. Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa miten taksonomian laajentuminen vaikuttaa yrityksiin ja miten näitä tulisi soveltaa liiketoimintaan.

Webinaarissa nostetaan myös perinteisesti esiin käytännön vinkkejä raportointivelvollisuuteen siirtyville yrityksille. Puhujavieraina ovat Niklas Oikia, KPMG:ltä ja Netta Skön Fondia Oyj:stä.

Taksonomia tarjoaa mahdollisuuden luoda tulevaisuutta, jossa talous ja ympäristö kulkevat käsi kädessä: parantaa ja kehittää omaa liiketoimintaa ja samalla varmistaa kestävämpi tulevaisuus myös tuleville sukupolville.