10-vuotias kasvualusta Smart Chemistry Park on auttanut Turun seudun bio- ja kiertotalouden yrityksiä verkostoitumaan, saamaan rahoitusta ja kasvamaan. Vihreän siirtymän aikakaudella konsepti on ajankohtaisempi kuin koskaan. Smart Chemistry Parkin 10-vuotis- ja Kemiantalon 40-vuotisjuhlaseminaari järjestettiin torstaina 22.5.2025 Raisio Oyj:n pääkonttorilla ja Smart Chemistry Parkin Kemiantalolla Raisiossa.

Business Turun ja yritysten yhdessä luoma Smart Chemistry Park on auttanut monia Turun seudun bio- ja kiertotalouden yrityksiä kasvu-uralle. Menestyksestä kertovat positiiviset rahoitusuutiset, jotka ovat tuoneet seudulle myös työpaikkoja.
– Viimeisen neljän vuoden aikana Smart Chemistry Parkissa toimivat yritykset ovat onnistuneet saamaan yli 30 miljoonaa euroa rahoitusta tuotekehitykseen ja tuotannon skaalaamiseen, asiakkuusvastaava Reeta Huhtinen Business Turusta kertoo.
Smart Chemistry Park on kasvualusta, joka tukee teknologiayritysten kasvua laboratoriomittakaavasta pilotoinnin kautta teolliseen mittakaavaan. Se on sekä yritysten ja korkeakoulujen yhteistyöverkosto että alan yritysten fyysinen sijoittautumispaikka Raisio Oyj:n tehdasalueella.
Business Turun rooli on tuoda alan yritykset, sopivat korkeakoulukumppanit ja rahoittajatahot yhteen ja tukea yritysten kasvua. Huhtinen korostaa, että kehitys keksinnöstä teolliseen tuotantoon voi kestää vuosia, kun kyse on uusien teknologioiden hyödyntämisestä valmistavassa teollisuudessa.
– Sen takia myös kehitysyhtiön pitkäjänteinen tuki on yrityksille tärkeää. Tässä on haluttu kuunnella yritysten tarpeita, hän sanoo.

Vertaistukea ja yhteisiä resursseja
Kenneth Ekman Fortum Battery Recyclingista on ollut mukana Smart Chemistry Parkissa konseptin kehittämisestä alkaen. Hänestä yhteiset laboratorioresurssit sekä mahdollisuus jakaa tietoa alan yrittäjien kesken ovat Smart Chemistry Parkin keskeisiä hyötyjä alan startupeille ja pk-yrityksille.
Ekmanin aikoinaan luotsaama CrisolteQ on yksi Smart Chemistry Parkin menestystarinoista. Yritys kehitti kemiantekniikan ratkaisun, jolla arvometallit saadaan talteen teollisuuden jätevirroista. Nykyään yritys on osa Fortumia, ja soveltaa keksintöään sähköautojen akkujen kierrätykseen.
– Meillä on kemiallinen ratkaisu, jossa akku otetaan vastaan, pilkotaan palasiksi, ja siitä uutetaan nikkeli, koboltti, litium ja mangaani talteen.
Yritys oli 15-henkinen muuttaessaan Smart Chemistry Parkiin vuonna 2015. Nyt Fortum Battery Recyclingilla on 110 työntekijää. Tuotekehitys on edelleen Raisiossa, teollinen tuotanto Harjavallassa.
Se on mahdottoman hieno osoitus siitä, että konsepti toimii.
Kiertotalousosaajien lisäksi Smart Chemistry Parkista on ponnistanut myös teollisuuden biopohjaisten raaka-aineiden jalostukseen erikoistuneita yrityksiä, kuten CH-Bioforce ja Boreal Bioproducts. Ekman korostaa, että 10 vuoden aikana kaksi kasvualustan yritystä on päätynyt osaksi pörssiyritystä.
– Se on mahdottoman hieno osoitus siitä, että konsepti toimii.

Kohti vihreää siirtymää
Huhtisen mukaan bio- ja kiertotalouden yritysten tukeminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan, kun EU:n lainsäädäntökin ohjaa yhteiskuntia kohti fossiilivapaata kiertotaloutta.
– Energiaratkaisujen lisäksi bio- ja kiertotalous ovat keskeisiä elementtejä vihreässä siirtymässä. Neitseelliset raaka-aineet eivät yksinkertaisesti riitä, vaan esimerkiksi metalleja on pakko kierrättää.
Business Turku tukeekin vihreän siirtymän liiketoimintaa Smart Chemistry Parkin lisäksi esimerkiksi Business Turun vety- energia-, bio- ja kiertotalous- sekä kestävän rakentamisen verkostojen avulla.
– Verkostoissa yrityksillä, korkeakoululuilla ja julkisen puolen toimijoilla on mahdollisuus kohdata ja jakaa uutta tietoa. Verkostojen yhtenä tavoitteena on TKI-aktiviteettien kasvattaminen Turun seudulla, Huhtinen sanoo.
Huhtinen ja Ekman korostavat, että Turun korkeakouluissa on valtavasti osaamista, jolla voidaan ratkaista vihreän siirtymän haasteita teollisuudessa. He toivovat, että myös alueen kuntapäättäjät näkevät vihreän teollisuuden arvon ja tukevat teollisuusyritysten sijoittumista alueelle.
– Vihreä siirtymä on mahdollisuus uusiin työpaikkoihin ja kansainväliseen liiketoimintaan, Huhtinen sanoo.