Tämä artikkeli on osa Varsinais-Suomen liiton rahoittaman TKI-kompassi-hankkeen artikkelisarjaa, jossa tutustutaan Turun seudun yritysten tekemiin TKI-investointeihin.
GraphoGame, Eduten ja TearchersPRO vievät suomalaista koulutusosaamista maailmalle kunnianhimoisin tavoittein. Maininta Unicefin Learning Cabinetissa auttaa heitä erottumaan tuhansien opetusteknologiaratkaisujen joukosta.
GraphoGamella, Edutenillä ja TeachersPROlla on paljon yhteistä. Ne ovat varsinaissuomalaisia opetusteknologiayrityksiä, joilla on hyvät mahdollisuudet menestyä maailmalla isosti.

tukea Turun alueen kunnilta ja korkeakouluilta.
– Maailmalla on valtava tarve lukutaidon, laskutaidon ja opettajankoulutuksen ratkaisuille, GraphoGamen toimitusjohtaja Mervi Palander sanoo.
– Jos katsoo kansallisia koulutuksen kehittämissuunnitelmia missä päin maailmaa tahansa, nämä kolme mainitaan lähes aina, Edutenin toimitusjohtaja Henri Muurimaa lisää.
GraphoGame on lukutaitosovellus, Eduten on alusta matematiikan oppimiseen. TeachersPRO on opettajien ammatilliseen kehittämiseen tarkoitettu virtuaaliympäristö. Kaikki kolme ratkaisua pohjaavat perusteelliseen tieteelliseen tutkimukseen.
GraphoGamen juuret ovat Jyväskylän yliopistossa, Edutenin Turun yliopistossa. TeachersPRO sai alkunsa Espanjassa, ja nyt sitä kehitetään entistä paremmaksi suomalaisten yliopistokumppaneiden kanssa.
Yrityskolmikko hyötyy Suomen maailmanlaajuisesti arvostetusta koulutusjärjestelmästä ja maan vahvasta koulutustutkimuksesta. Palander korostaa silti yrittäjien keskeistä roolia suomalaisessa koulutusviennissä.
– Suomalaiset yksityisyritykset ovat luoneet yli 300 opetusteknologiaratkaisua. Osalla ratkaisuista on tiedeperusta ja vahvat markkinat ulkomailla.

Räätälöintiä paikallisiin tarpeisiin
Opetusteknologioiden vienti on paljon muutakin kuin käännöksiä uusille kielille. Ratkaisu pitää räätälöidä vastaamaan paikallisen koulutusjärjestelmän tarpeisiin. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä paikallisten tutkimuskumppaneiden kanssa.
– Viemme tutkimusmenetelmämme ulkomaisiin yliopistoihin, ja he tekevät omaa tutkimusta menetelmäämme perustuen. Tavallisesti rahoitus tulee kohdemaan paikallishallinnolta, Palander avaa GraphoGamen toimintatapaa.
Palander, Muurimaa ja TeachersPROn toimitusjohtaja Federico Malpica korostavat myös paikallisten myyntikumppaneiden merkitystä. Heidän täytyy tuntea paikallinen koulutusjärjestelmä vaatimuksineen ja erityispiirteineen.
– Kun valitsemme kumppaneita, oletamme, että heillä on jo vahvat yhteydet paikallisen koulutusjärjestelmän toimijoihin, Malpica sanoo.
Muurimaa lisää, että on kovan työn takana saada vuosittain uusittava sopimus edes yhden koulun kanssa. Lisäksi kaupankäynnin tavat vaihtelevat maittain. Hänestä koko liiketoiminnan keskeinen haaste on laadukkaiden kumppaneiden löytäminen.
– Olemme tehneet sopimukset yli 100 kumppanin kanssa ympäri maailman viimeisen seisemän vuoden aikana. 20 kumppaneista on hyviä ja ehkä kymmenen loistavia.

Näkyvyyttä Learning Cabinetista
Yrityskolmikko on myös kansainvälisesti tunnustettu. GraphoGame, TeachersPRO ja Eduten pääsivät ensimmäisen 20 yrityksen joukossa Unicefin Learning Cabinetiin, joka aloitti toimintansa marraskuussa 2024.
Learning Cabinetin idea on auttaa kouluja ja päättäjiä ympäri maailmaa suunnistamaan tuhansien opetusteknologiaratkaisujen viidakossa. Se listaa vaikuttavimmat, yhdenvertaisimmat, tietoturvallisimmat ja skaalautuvimmat opetusteknologiaratkaisut, jotka toimivat erityisesti kehitysmaissa.
Listauksen ansiosta Edutenillä on ollut pilotit Uzbekistanissa, Bhutanissa ja Laosissa, TeachersPROlla Meksikossa. Muurimaan mielestä pilotointimahdollisuuksien ja paikallisten kontaktien lisäksi Learning Cabinet tuo yritykselle eräänlaisen ”Unicefin katu-uskottavuuden”.
– Se tuo meille näkyvyyttä ja hyväksyntää, kun neuvottelemme ministeriöiden kanssa ympäri maailman.
Kaikki Learning Cabinetin opetusteknologiaratkaisut ovat käyneet läpi tiukan arviointiprosessin. Tämä sopii Palanderin, Muurimaan ja Malpican arvoihin: heistä teknologiaratkaisun vaikutusten täytyy perustua tutkimusnäyttöön.

miten paljon maan julkinen sektori tukee yritysten kansainvälistymistä.
Kunnianhimoisia suunnitelmia
Yrittäjäkolmikon tulevaisuudensuunnitelmat ovat kunnianhimoisia. GraphoGame haluaa tavoittaa 100 miljoonaa opiskelijaa seuraavan kahden vuoden aikana. Palander korostaa, että maailmasta puuttuu 44 miljoonaa opettajaa. Yksi keskeinen markkina-alue ovat kehitysmaat.
– Ratkaisumme on todistettu toimivan ilman opettajia. Kehittyville markkinoille meillä on offline-peli, jota voi käyttää ilman opettajaa. Kouluille meillä on online-ratkaisu ja dynaamisen arvioinnin mahdollistava palvelu opettajille, joka auttaa pitämään kaikki lapset kyydissä.
Muurimaan mukaan Eduten aikoo tehdä yhä enemmän kauppaa monikansallisten organisaatioiden, kuten kehityspankkien ja YK:n järjestöjen kanssa.
– Päämääränämme on tavoittaa 100 miljoonaa opiskelijaa vuoteen 2030 mennessä.
Malpica korostaa, että opettajat ovat maailman laajin ammattilaisryhmä. Hän haluaa kehittää TeachersPROta palvelemaan mahdollisimman monen eri alan opettajia.
– Tavoitteemme on päästä miljoonaan luokkahuoneeseen vuoteen 2030 mennessä.
Kaipaako yrityksesi tukea esimerkiksi tutkimusyhteistyöhön, tuotekehitykseen tai kaupallistamiseen? Business Turun asiantuntijat auttavat sinut oikealle raiteelle.
Yritykset pähkinänkuoressa
GraphoGame on maailman tutkituin, 5–9-vuotiaille lapsille tarkoitettu lukutaitopeli ja maailman suurin lukutaitotiedon tuottaja. Sen avulla opettaja voi seurata oppilaiden edistystä reaaliaikaisesti ja tarjota yksilöllistä tukea. Liiketoimintaa 18 valtion kanssa.
Eduten on matematiikan oppimisen digityökalu opiskelijoille ja opettajille. Se tarjoaa yli 250 000 pedagogista tehtävää, jotka ovat suomalaisopettajien suunnittelemia. Lisäksi se tuottaa oppimisanalytiikkaa ja vinkkejä, joiden avulla opettajat voivat auttaa oppilaita yksilöllisesti. Työkalu perustuu yli 20 vuoden tutkimukseen Turun yliopistossa. Liiketoimintaa yli 50 maassa.
TeachersPRO on kattavaan tieteelliseen tutkimukseen perustuva virtuaalinen alusta, joka parantaa opettajien koulutusta ja auttaa arvioimaan sen tehokkuutta. Alustalla keskitytään 16:een opettajan keskeiseen osaamisalueeseen. Espanjalainen Escalae-instituutti kehitti alustan 10 vuotta sitten, ja nyt sitä kehitetään edelleen Suomessa. Liiketoimintaa 12 maassa.
Teksti ja kuvat: Heidi Pelander
Business Turku: Lotta Kujanpää, Pia Lappalainen
TKI-kompassi-hanke toteutetaan Varsinais-Suomen liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) määrärahalla.