LM-Dental luo uutta hammashoitoon yhdessä korkeakoulujen ja alan huippuosaajien kanssa

, , ,
ihmisiä toimistossa

Tämä artikkeli on osa Varsinais-Suomen liiton rahoittaman TKI-kompassi-hankkeen artikkelisarjaa, jossa tutustutaan Turun seudun yritysten tekemiin TKI-investointeihin.


Hammashoidon käsi-instrumenteissa riittää uutta keksittävää, sanoo LM-Dentalin tuotekehitysjohtaja Petri Aronkytö. Yrityksen uusin keksintö tähtää laadukkaampaan ienkirurgiaan. Markkinamahdollisuuksia on erityisesti Etelä-Amerikassa.

Monelle hammaslääkärillekin tulee yllätyksenä, että LM-Dentalin tuotteet tehdään Suomessa. Yrityksen tuotekehitys, tuotteiden valmistus ja laadunvarmistus ovat saman katon alla Paraisilla, Varsinais-Suomen saaristossa.

– Jos tuotannossa on ongelmia, jotka vaativat tuotekehityksen apua, prosessi on nopea. Sama pätee uusien tuotteiden kehittämiseen, tuotekehitysjohtaja Petri Aronkytö perustelee.

mies toimiston edessä
Petri Aronkydön mukaan yksi LM-Dentalin keskeisistä korkeakoulukumppaneista on Turun ammattikorkeakoulu. Suuhygienistiopettajilta saa rehellistä palautetta kehitteillä olevista käsi-instrumenteista.

LM-Dentalin päätuotteita ovat hammashoidon käsi-instrumentit, niiden seurantajärjestelmä, oikomishoidon välineet sekä ultraäänilaitteet. Yhteistyö Turun korkeakoulujen sekä hammaslääketieteen ammattilaisten kanssa on keskeistä yrityksen tuotekehityksessä.

– Kehitämme kliiniset tuotteemme yhdessä suomalaisten ja ulkomaisten hammaslääkäreiden kanssa, Aronkytö kertoo.

LM-Dentalin tuotteita myydään alan jakeluyritysten kautta yli 90 maahan. Yli puolet yrityksen noin 18 miljoonan euron liikevaihdosta tulee hammashoidon käsi-instrumenteista.

käsi-instrumentteja seinällä
Käsi-instrumenttien eri värit viestivät ammattilaisille välineiden käyttötarkoituksista.

Uutta liiketoimintaa ienkirurgiasta

LM-Dental ei kilpaile halvimmalla hinnalla vaan laadulla ja tehokkuudella sekä käyttömukavuudella. Käsi-instrumenteissa uusia kliinisiä alueita etsitään jatkuvasti.

Yksi kevään 2025 avauksista on ienkirurgiaan tarkoitettu käsi-instrumenttisetti ja hoitokonsepti. Niiden ideana on, että ientulehdusta hoitava kirurgia olisi mahdollisimman vähäinvasiivista, eli leikkauksen kudosvauriot olisivat vähäiset ja toipuminen nopeaa.

hammashoidon instrumentteja
LM-Dentalin uusimpia keksintöjä on ienkirurgiaan tarkoitettu instrumenttisetti.
LM-Dentalin laitteistoa
LM Dental Tracking Systemiin kuuluu sekä pöytälukija että kaappi, jossa seurattavia välineitä ja materiaaleja säilytetään.

Suomalaisessa hammashoidossa hammaskiven poisto estää ientulehduksia äitymästä pahoiksi, jolloin ienkirurgiaa tarvitaan harvoin. Maailmalla on toisin.

– Etelä-Amerikka tulee olemaan iso markkina-alue tälle tuoteryhmälle. Siellä hoito tehdään reaktiivisesti, jolloin kirurgista hoitoa tarvitaan paljon enemmän, Aronkytö sanoo.

Instrumenttisetin ja hoitokonseptin kehittämiseen on osallistunut 12 asiantuntijaa ympäri maailman, pääsuunnittelijana argentiinalainen professori Axel Endruhn. Aronkydön mukaan parhaat asiantuntijat tutkimus- ja tuotekehitysprojekteihin löydetään usein alan jakeluyritysten vinkeistä.


Kaipaako yrityksesi tukea esimerkiksi tutkimusyhteistyöhön, tuotekehitykseen tai kaupallistamiseen? Business Turun asiantuntijat auttavat sinut oikealle raiteelle.


Rohkeaa ja uteliasta tuotekehitystä

Aronkytö kannustaa T&K-tiimiään rohkeaan uteliaisuuteen ja avoimeen ideointiin. Pitkän idealistan timantit pääsevät tuotekehitysvaiheeseen, jota rajaavat lääkealan tiukat säädökset.

Yli kymmenhenkiseen tiimiin kuuluu eri alojen insinöörejä ja diplomi-insinöörejä, luonnontieteilijöitä, teollinen muotoilija ja hammaslääkäri. Työ opitaan tekemällä.

työntekijöitä toimistossa
LM-Dentalilla on yli 110 työntekijää, joista parikymmentä keskittyy tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

– Toimiala on Suomessa uniikki ja työntekijöiden oppimiskäyrä pitkä. Esimerkiksi uusi insinööri on ehkä vuoden päästä tehokas, Aronkytö sanoo.

LM-Dentalissa on myös muutaman henkilön ohjelmistokehitystiimi, joka kehittää LM Dental Tracking Systemiä. Se on pilvipohjainen seurantajärjestelmä, jolla voi seurata hammashoidon tuotteiden menekkiä ja valvoa instrumenttien käyttöä.

– Järjestelmän ensisijainen markkina-alue on Yhdysvallat. Siellä on isoja hammaslääketieteen yliopistoklinikoita, jotka ymmärtävät tehokkuuden päälle, Aronkytö sanoo.

Ohjelmistokehitystiimi keskittyy seurantajärjestelmän parantamiseen. Ohjelmistopäivityksiin tehdään niitä parannuksia, joita asiakkaat ovat toivoneet.

LM-Dentalin Petri Aronkytö
Petri Aronkydön mukaan LM-Dental toimii markkina-alueilla, joilla kliinikot ovat valmiita maksamaan laadukkaista brändituotteista. Yrityksen kilpailijat tulevat Sveitsistä, Saksasta ja USA:sta.

Tehokasta TKI-rahoitusta

LM-Dental tekee tutkimus- ja tuotekehitystyötä pääosin omalla rahoituksella. Aronkytö toivoo TKI-rahoitusinstrumenttien kehittyvän sellaiseen suuntaan, että julkisten varojen käyttö olisi mahdollisimman tehokasta.

Hyvänä esimerkkinä hän heittää Business Turun TKI-setelin, jota yritys käytti viime keväänä materiaalitutkimuksen mittauspalveluiden tilaamiseen Åbo Akademilta.

Tämän hetken haasteena Aronkytö näkee terveydenhuollon teknologia-alan markkinoiden globaalin alavireisyyden korona-ajan jälkeen. Hän uskoo tilanteen olevan tilapäinen ja suhtautuu tulevaisuuteen myönteisesti. Hammashoidon tarve ei katoa mihinkään.

– Väestön vanheneminen johtaa lääkinnällisten palveluiden käytön lisääntymiseen. Hoitovelka täytyy hoitaa kuntoon jossain vaiheessa.


Ota yhteyttä

Etsitkö kipinää liiketoiminnan kasvuun, haluatko verkostoitua vai ratkotko rahoitusmahdollisuuksia? Me autamme sinua kehittämään liiketoimintaasi ja löytämään kasvumahdollisuuksia.

Kaikki Business Turun palvelut ovat maksuttomia.


Teksti ja kuvat: Heidi Pelander

Business Turku: Lotta Kujanpää, Mikko Suhonen

TKI-kompassi-hanke toteutetaan Varsinais-Suomen liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) määrärahalla.