Lingsoft kehittää tulevaisuuden kieliteknologioita tiiviillä yhteistyöllä

, , , ,

Tämä artikkeli on osa Varsinais-Suomen liiton rahoittaman TKI-kompassi-hankkeen artikkelisarjaa, jossa tutustutaan Turun seudun yritysten tekemiin TKI-investointeihin.


Turkulainen kieliteknologiayritys Lingsoft kehittää kielenhallinnan innovaatioita yhdessä korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Huimalla vauhdilla kehittyvien teknologioiden maailmassa yhteistyö on elinehto.

Tekoälyn ja ihmisen asiantuntijuuden yhdistäminen on viime vuosien yhteiskunnallinen kuuma peruna. Lingsoftissa toimintatapa on ollut arkipäivää vuosikymmenet.

– Tuotamme tekoälyn avulla erilaisia kielenhallinnan ratkaisuja monelle alalle ja monikielisesti niin, että ihmisen tekemä työ nopeutuu ja helpottuu, markkinointijohtaja Laura Karlsson summaa.

Yritys tunnetaan parhaiten kieliteknologiaa hyödyntävistä käännöspalveluistaan. Asiakkaita ovat esimerkiksi EU:n komissio, kunnat, valtion organisaatiot, hyvinvointialueet ja sote-alan yritykset.

Lingsoft kääntää noin 150 miljoonaa sanaa vuodessa ja kielipareja on 200. Yhteistyötä tehdään noin 800 kieliasiantuntijakumppanin kanssa.

– He viimeistelevät tekstin asiakkaan tarpeiden mukaiseksi. Mitä paremmaksi tekoäly kehittyy, sitä enemmän ihminen pystyy keskittymään esimerkiksi kieliasuun tai erikoisterminologiaan, palvelujohtaja Riikka Heikkilä sanoo.

Riikka Heikkilä, Michael Stormbom ja Laura Karlsson Lingsoftin pääkonttorilla Turussa. Yrityksellä on toimistot myös Helsingissä ja Tukholmassa.

Asiakkaille räätälöityä teknologiaa

Lingsoftissa kielenhallinta on muutakin kuin käännöksiä. Yrityksellä on teknologiset ratkaisut esimerkiksi puheentunnistukseen, tiivistelmien tekoon, tekstin laadun tarkistamiseen, tekstitykseen ja kielen selkeyttämiseen.

Lingsoftin palveluita kehittää 30-henkinen teknologiatiimi, johon kuuluu muun muassa tekoälyeksperttejä sekä järjestelmäkehityksen ja -hallinnan asiantuntijoita. Yhteistyötä tehdään tiiviisti esimerkiksi Turun yliopiston luonnollisen kielen käsittelyyn keskittyvän TurkuNLP:n kanssa.

– Meidän tuotekehityksemme liittyy paljon siihen, miten avoimen lähdekoodin teknologiat saadaan sopimaan käyttötarkoituksiimme ja tuoteprosesseihimme, teknologiajohtaja Michael Stormbom selittää.

Toimitusjohtaja Juhani Reiman lisää, että Lingsoftin ydinosaamista on tekoälyratkaisujen räätälöinti asiakkaan tarpeet, eri alojen erikoissanasto, tietoturva ja tehokkuus huomioiden.

Juhani Reimanin ja Ossi Tuusvuoren mukaan suomalaisuus on Lingsoftille tärkeä arvo.

Tutkimusyhteistyö liiketoiminnan ytimessä

Lingsoftin liiketoiminta perustuu teknologioihin, jotka kehittyvät huimaa vauhtia. Reimanin mukaan tutkimusyhteistyö on välttämätöntä, jos haluaa pysyä kehityksen kärjessä ja pärjätä globaalissa kilpailussa.

Uusia kieliteknologiaratkaisuja luodaan hankkeissa, joita tehdään yhteistyössä suomalaisten ja eurooppalaisten korkeakoulujen, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Kielenhallintaa tarvitaan monessa käänteessä.

Esimerkiksi Necoverse-hankkeessa Lingsoftin ratkaisuilla edistetään monikielistä, virtuaalista vuorovaikutusta laivanrakennuksessa. Medallion-hankkeessa Lingsoft kehittää kieliteknologisia ratkaisuja terveydenhuollon teksti- ja tietomassojen hallintaan.

– Ratkomme samaa haastetta joka paikassa: miten viestinnästä saadaan laadukasta, alan standardit huomioivaa, reaaliaikaista, monikielistä ja ymmärrettävää, Reiman summaa.

Puheentunnistusteknologioita kehitetään lähes jokaisessa hankkeessa, jossa Lingsoft on tällä hetkellä mukana.

Kansainvälistä bisnestä Suomesta käsin

Usein kehityshankkeiden rahoittajana on EU tai Business Finland. Hankkeisiin osallistuminen on työlästä, mutta Lingsoftissa on laskettu, että se kannattaa.

– Ne tuovat meille uusia oppeja ja kumppaneita, Reiman sanoo.


Kaipaako yrityksesi tukea esimerkiksi tutkimusyhteistyöhön, tuotekehitykseen tai kaupallistamiseen? Business Turun asiantuntijat auttavat sinut oikealle raiteelle.


Monesti hankkeissa saadaan aikaan asioita, joista on hyötyä sekä mukana oleville organisaatioille että yhteiskunnalle laajemmin. Laura Karlsson harmittelee, miten usein ilosanoma tuloksista jää hankkeissa pimentoon, koska viestintää ei ole organisoitu.

Vanhempi neuvonantaja Ossi Tuusvuori toivoo, että hankkeiden pohjalta osattaisiin myös luoda entistä useammin kansainvälistä liiketoimintaa.

– Iso ongelma Suomessa on se, että me emme ehkä osaa mennä yhdessä maailmalle ja luoda palvelutuotteita, jotka ovat monistettavissa ja skaalattavissa.

Tulevaisuudessa lingsoftilaiset haluavat näyttää suuntaa innovatiivisten kieliteknologioiden kehittämisessä ja tukea Varsinais-Suomen, Suomen ja Euroopan kansainvälistymistä. Moni alan yritys on myyty ulkomaille, mutta Lingsoftille suomalaisuus on tärkeä arvo.

– Haluamme, että tämän alan osaamista on Suomessa ja Euroopassa. Ei tästä tule mitään, jos kaikki myydään ennen kaikkea USA:han, Reiman sanoo.

Lingsoft kehittää uusia innovaatioita monissa hankkeissa. MAKU-hankkeessa saatiin aikaiseksi erilaisia maahanmuuttajien kielenoppimista tukevia pelejä ja harjoitteita.

Ota yhteyttä

Etsitkö kipinää liiketoiminnan kasvuun, haluatko verkostoitua vai ratkotko rahoitusmahdollisuuksia? Me autamme sinua kehittämään liiketoimintaasi ja löytämään kasvumahdollisuuksia.

Kaikki Business Turun palvelut ovat maksuttomia.


Teksti: Heidi Pelander
Kuvat: Heidi Pelander ja Lingsoft

Business Turku: Lotta Kujanpää, Mikko Suhonen

TKI-kompassi-hanke toteutetaan Varsinais-Suomen liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) määrärahalla.