Siirry sisältöön

Uutiset

Lähes joka kolmas varsinaissuomalaisten PK-yritysten hallitusjäsen on nainen

  • PK-yritysten hallitusjäsenistä Varsinais-Suomessa 28 prosenttia on naisia
  • Naisten kiinnostus hallitustyöskentyä kohtaan on kasvanut
  • Pörssiyhtiöiltä edellytetään, että hallituksessa on molempia sukupuolia

Varsinais-Suomessa yli neljännes PK-yritysten hallituksen jäsenistä on naisia, selviää kauppakamareiden PK-hallitusbarometrin ennakkotiedoista. Varsinais-Suomen luku 28 prosenttia ylittää niukasti koko Suomen keskiarvon PK-yritysten hallitusten naisten osuudessa.

Julkinen huomio on kohdistunut vain pörssiyhtiöihin, mutta PK-yritykset näyttävät löytävän naisia lähes yhtä hyvin hallitukseensa kuin pörssiyhtiöt. Turun kauppakamarin alueella naisia PK-yritysten hallituksen jäsenistä on 28 prosenttia. Pienimmissä, 1–9 työntekijän yrityksissä, luku on peräti 35 prosenttia. Turun seudun alueen tiedot perustuvat 99 yrityksen vastauksiin.

Vaaleatukkainen nainen punaisessa jakussa, kasvokuva.
Koulutuspäällikkö Maria Lindbomin mukaan naisten lisääntynyt kiinnostus hallitustyöskentelyä kohtaan näkyy selvästi myös Turun kauppakamarin järjestämillä Hyväksytty Hallituksen Jäsen (HHJ) -kursseilla.

”Naisten lisääntynyt kiinnostus hallitustyöskentelyä kohtaan näkyy selvästi myös Turun kauppakamarin järjestämillä Hyväksytty Hallituksen Jäsen (HHJ) -kursseilla. Vielä muutama vuosi sitten kurssilaiset olivat pääosin miehiä, kun taas nykyään sukupuolijakauma on tasainen. Itse en ole kiintiöiden kannattaja, mutta kyllä naisten osuuden lisääntyminen hallituksissa on erittäin positiivinen asia”, iloitsee Turun kauppakamarin koulutuspäällikkö Maria Lindbom.

Isoissa pörssiyhtiöissä naisten osuus korkein

Kauppakamarien PK-hallitusbarometristä saadaan ensimmäistä kertaa laajaan kyselyyn perustuvaa tietoa PK-yritysten hallitusten sukupuolijakaumasta. Koko Suomessa neljäsosa PK-yritysten hallitusten jäsenistä on naisia. Luku on lähes sama kuin pienillä pörssiyhtiöillä, joissa naisia on 26 prosenttia.

“On huomattava, että PK-yrityksissä naisjäsenet on valittu ilman pörssiyhtiöiden hallinnointikoodin suositusta, joten lukua voidaan pitää varsin hyvänä. Pörssiyhtiöiden hallinnointikoodi on edellyttänyt vuodesta 2010 lähtien, että pörssiyhtiön hallituksessa on molempia sukupuolia. Jos näin ei ole, pörssiyhtiön on annettava asiasta julkinen selitys”, kertoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Mielenkiintoista on myös se, että suuremmissa, vähintään 250 työntekijän yrityksissä naisten osuus on suurempi, peräti 32 prosenttia. Luku on selvästi korkeampi kuin pienten pörssiyhtiöiden vastaava luku, 26 prosenttia, ja toisaalta lähellä suurten pörssiyhtiöiden lukua, joka on 34 prosenttia.

“Hienoa, että myös PK-sektori haluaa hallituksiinsa monipuolisen kokoonpanon, vaikka julkinen huomio ei ole sinne kohdistunut eikä pörssiyhtiöiden hallinnointikoodi velvoita listaamattomia yhtiöitä. Näin hallituksiin saadaan paras mahdollinen jäsenistö, kun valinnat tehdään sekä miesten että naisten joukosta, eikä perinteiseen malliin vain miesehdokkaista”, Linnainmaa kommentoi tulosta.

Tiedot perustuvat kauppakamareiden PK-hallitusbarometriin, johon vastasi helmikuussa 1100 yritystä eri puolilta Suomea. PK-hallitusbarometrin muut tulokset ja raportti julkistetaan myöhemmin maaliskuussa 2019. Kauppakamareiden PK-hallitusbarometri toteutetaan kahden vuoden välein.