17.02.2016

Uudistuva Turun seutumme

Elämme varsin kaksijakoista aikaa. Toisaalta on olemassa paljon yrityksiä joilla menee paremmin kuin koskaan, toisaalta on paljon yrityksiä, jotka joutuvat luopumaan toiminnasta. Viime vuosi oli ensimmäinen kymmeneen vuoteen, kun alueemme yritystoimipaikkojen absoluuttinen määrä ei noussut. Elämme luovan tuhon keskellä, uudistumista edellytetään niin yhteiskunnalta kuin yrityksiltäkin. Maakunnan yrittäjyysbarometri antoi jo positiivisia merkkejä.

Uudistuksen keskiössä haluamme olla myös yrityspalveluiden osalta. Turku Science Park Oy:n, Turun Seudun Kehittämiskeskuksen ja yrityspalvelupiste Potkurin yhdentyminen on lähtenyt liikkeelle. Meidät löytää jo samasta osoitteesta ICT-Citystä, toki SparkUp-toimintomme sijaitsevat viereisessä Electrocityssä ja Smart Chemistry Park Raisio Oyj:n alueella Raisiossa. Haluamme keskittämällä toimintoja parantaa entisestään asiakaspalveluamme. Selkeyttä, ketteryyttä, luovuutta ja asiantuntemusta. Näitä on lupa odottaa yrityspalveluilta jatkossakin.

Lisäksi tiivistämme entisestään yhteistyötä alueen korkeakoulujen ja yritysten välillä. Yrityspalvelut toimivat jo paraikaa yhdessä Turun AMK:n t&k-ihmisten ja myyntipalveluiden kanssa, yliopistojen tutkimusperusteisia kehittämis- ja koulutuspalveluja tulee jatkossa rinnalle. Haluamme kuunnella asiakkaitamme palvelujen järjestämisessä, minkälaiset kokonaisuudet ja yhteistoimintarakenteet olisivat hyödyllisimpiä.

Kutsumme uudistumiseen kaikki mukaan, julkiset ja yksityiset toimijat sekä yhteisöt. Meillä on valtava voimavara vielä käytettävissämme, kun lisäämme kaikilla tasoilla yhteistyötä ja yhdessä kehittymistä. Sama verkottumisen ja kehittymisen ilmapiiriä haluamme olla tukemassa asiakaskunnassa. Turku Future Technologies -konseptin käynnistymisessä on hyvä esimerkki uudenlaisista yhteistyön alustoista. Samoin tulevaisuustyökalu Bastu kiertotalouden puolella. Kaikki yhteisen pöydän ääreen omilla vahvuuksilla ja uusia ihmeellisiä asioita alkaa tapahtua.

Itse alan olla suhteellisen kyllästynyt negatiivisiin uutisiin ja kommentteihin. En halua tällä yhtään vähätellä niitä haasteita, joita olemme kohdanneet ja kohtaamme edelleen, mutta muutos on kuitenkin omissa käsissämme. Ajankohta on nyt, ei viiden vuoden päästä. Kuntien elinkeinopolitiikka mahdollistaa edelleen paljon yritystoiminnan kehittymiselle tai referensseille. Siksi onnellisessa asemassa ollaan, että kaikki seutukunnan kunnat tekevät edelleen yhteistyötä elinkeinojen ja elinvoiman rakentamisen osalta. Rajat rikkoutuvat niin maakunnan sisällä kuin maakuntien välilläkin. Kumppanuuksia haetaan niiden kanssa, jotka haluavat olla kehityksen kärjessä. Mersua lainatakseni: ”The best or nothing”.

 

Teksti: Niko Kyynäräinen, elinkeinojohtaja, Turun Seudun Kehittämiskeskus